Каталог: алфавітний

Нові надходження

Статистика відвідувань

Сьогодні візитів : 401
Візитів за тиждень : 32803
Візитів за місяць : 168649
Кількість документів в електронній бібліотеці : 14047
ГоловнаКультурологіяСумцов Микола
Анотація: Так звані п’яницькі пісні – твори, що пов’язані з проблемою пияцтва. Оскільки вони дають уявлення про становище жінки в сім’ї, про її стосунки з чоловіком і про родинне життя загалом, фольклористична наука відносить їх до родинно-побутових. У дослідженні видатного українського фольклориста й етнографа М. Ф. Сумцова через призму цього фольклорного жанру аналізуються причини виникнення пияцтва як явища та його наслідки. Автор відмічає, що найбільше розповсюджені пісні, де йдеться про відносини п’яниці-чоловіка та непитущої жінки, хоча трапляються й протилежні ситуації. Він також відзначає шанобливе ставлення до заміжньої жінки в українській родині та суспільстві, попри тяжкий стан її родинного життя, пияцтво та часом навіть побої чоловіка. Зауважуючи, що ці пісні не мають історичної, а часто й художньої цінності, вчений говорить про їхню життєвість, реалізм і побутову правдивість.
Бібліографічний опис:
Сумцов, Н. Ф. Малорусские пьяницкие песни [Електронна копія] / Н. Ф. Сумцов. — Электрон. текст. дан. (1 файл : 17,7 Мб). — К. : Тип. А. Давиденко, 1886 (Харків: ХДНБ ім. В. Г. Короленка, 2016).

Оригінал друкованого документу зберігається в ХДНБ ім. В. Г. Короленка: Сумцов Н. Ф. Малорусские пьяницкие песни / Н. Ф. Сумцов. – К. : Тип. А. Давиденко, 1886. – 26 с.

 
© Copyright elib.nlu.org.ua 2024 - All Rights Reserved
Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого